Dijaški dom v času koronavirusa

Vsak začetek šolskega leta je stresen in poln pričakovanj, kaj nam bodo prinesli novinci s svojo energijo in drugačnostjo. Vendar letos ni bilo tako. Maske in vsi drugi zdravstveno-varnostni ukrepi in omejitve zaradi koronavirusa so nas pričakali v negotovosti. Z veliko volje, razumevanja in sodelovanja dijakov smo se hitro prilagodili novim razmeram in načinom dela. Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer pa se je vlada odločila, da se pouk v šoli prekine in preide v šolanje na daljavo in zato so vsi dijaki morali zapustili dijaški dom.

Nam vzgojiteljem pa ni bilo vseeno, kako se ti ‘naši’ dijaki počutijo, kako delajo za šolo, če kaj rabijo, imajo kakšne stiske, težave.  Prav zato smo se z vso podporo ravnateljice odločili, da še  naprej ohranjamo živ stik z dijaki.

Vzgojitelji se s svojimi dijaki srečujemo enkrat ali večkrat na teden preko video povezav, e-pošte, telefona ali messengerja. Seveda to počnemo večinoma v popoldanskem času, po pouku, za krajši čas in z upanjem, da pretirano ne posegamo v ritem šolskega dela in domačega življenja. V ta namen smo tudi poslali dopis staršem, kjer je bil odziv dobro sprejet.

Zelo priporočljivo je, da se dijaki udeležujejo teh srečanj, da so v stiku z vzgojiteljem, ki spremlja njihovo šolsko delo, da jih pravočasno opozori in ponudi pomoč. Hkrati pa delno razbremeni starše, ki zaradi svojih obveznosti ne utegnejo redno spremljati dogajanj v šoli.

Drugi namen teh srečanj pa so pogovori o marsičem,  gre za reševanje problemov ali  osebnih stisk. Dijake tudi vzpodbujamo, da ostanejo dejavni, da se vključujejo v razne aktivnosti, v humanitarne akcije in drugo.

Da se dijaki z veseljem odzivajo na naše pobude, da so ustvarjalni in humanitarni se vidi tudi na spletu, na Facebooku v zaprti skupini Dijaški dom Izola, kjer redno objavljajo svoje prispevke. Slike dejavnosti bodo tudi zbrane in dostopne v glaleriji dijaškega doma.

Vključili smo se v humanitarno akcijo Mala pozornost za veliko veselje in tudi mi nekoliko pripomogli, da je bila ta akcija tako uspešna. Več dijakov programa zdravstvena nega tudi aktivno pomaga v domovih za starejše občane.

Ob koncu leta je skupina dijakov z mentorico vzg. Živo uspela pripraviti domsko novoletno prireditev – kulturni program in ga posneti na film.

Izola, december 2020

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost