Parada učenja  – učenje je lahko zabavno

Vsako leto v maju se po celi Sloveniji vrstijo Tedni vseživljenjskega učenja, del tega pa je enodnevni dogodek Parada učenja, ki poteka istočasno po izbranih slovenskih krajih. Organizacijo tega dogodka je v Kopru letos prevzela Ljudska univerza, širjenje kulture vseživljenjskega učenja pa so s pestrim naborom dejavnosti podprle različne organizacije, zavodi in društva, tudi Dijaški dom Izola in njihove dijakinje, ki so vedno pripravljene pomagati in se naučiti kaj novega.

Letošnja krovna tema je Evropsko leto spretnosti, ki asociira na staro modrost, da toliko kot znaš, toliko veljaš. Zaradi hitrega tempa življenja in razvoja nasploh je vseživljenjsko učenje nuja. Znanje je bogastvo, saj povečuje možnosti za uspeh in nam pomaga ohranjati prilagodljivost na vsakodnevne izzive.

V želji, da bi na dijaški stojnici ponudili zanimive vsebine, smo pripravili več možnosti. Obiskovalci so lahko izdelali dišečo kopalno sol v petih barvah in vonji. Pri tem so jim svetovale prijazne dijakinje Olesya, Saša in Lucija. V izmenjalnici lepih misli so lahko izbrali svitek z motivacijskim zapisom, v zameno pa zapisali svojo misel. Spodbudni in pozitivni zapisi so tako krožili in marsikoga razveselili. Morski kamenčki so šepetali lepe želje – sreča, radost, smeh…, in s tem spodbudili ljudi, da še sami zapišejo besede, ki bodo komu polepšale dan. Ana, Sianya in dve Lari so s posebnimi barvami za kožo poskrbele za čudovite poslikave. Vrsta čakajočih se je iz trenutka v trenutek zdela daljša. Tako dolga, da nam je na pomoč priskočila obiskovalka, nadarjena deklica, ki je najprej poslikala svoje roke, potem pa še vse ostale, ki so to želeli. Gneča je bila tudi pri Luciji, ki je obiskovalce navdušila s kaligrafskimi zapisi njihovih imen. Da bi obiskovalce spodbudili k ekološkemu razmišljanju, smo jih naučili izdelati papirnati kozarček, v katerega so si natočili studenčnico, obogateno s hidrolatoma melise in mete.

Organizatorji so poskrbeli za pestro dogajanje, potekala je predstavitev irskih in drugih plesov, pevski nastopi, predstavitve stojnic in sodelujočih organizacij. Obiskovalci so se lahko na vsaki stojnici naučili neke nove spretnosti, spoznali novo znanje ali pridobili informacije. Tudi naše dijakinje so imele polne roke dela. Čeprav smo pripravili kar 10 kg piranske soli, je ravno dišeča barvitost le-te najbolj pritegnila obiskovalce, zato smo to dejavnost predčasno zaključili.

Kljub slabi vremenski napovedi je vreme zdržalo skoraj do konca, dež ob zaključku pa je samo še pomagal, da je pospravljanje hitreje steklo.

Izkušnja je bila izredno pozitivna, zato že kujemo načrte za naslednje leto. Naše dijakinje pa so zbrale svoje vtise v naslednjih zapisih:

Saša: »Bilo je zelo lepo vreme in spoznala sem veliko novih ljudi. Zelo so mi bili všeč kavboji. Vsi so dobro nastopali. Naša stojnica je bila najboljša

Lucija: Najbolj mi je bilo všeč, da sem lahko spoznala nove ljudi, pridobila nove izkušnje ter, poleg vsega skupaj, predstavljala naš dijaški dom

Sianya: »Zabavala sem se pri barvanju obrazov, ljudje nasploh so bili zelo prijazni, tako da je bilo prijetno.«

Ana: »Bilo je lepo

Olesya: Vse skupaj mi je bilo zelo všeč, je bilo veliko različnih in zelo zanimivih stojnic, pri katerih si lahko poskusil nove stvari in se naučil veliko zanimivega. Je bila tudi zanimiva ideja z zbiranjem žigov za nagrado

Mentorica: Mojca Žnidaršič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost