Naj raste zeleni razveseli … v Izoli …

Dan za spremembo, največja slovenska tradicionalna prostovoljska akcija, je bila letos izpeljana že 14. leto zapored. Pobudnik zanjo je Slovenska filantropija, krovna prostovoljska organizacija v Sloveniji. Letos smo se akciji pridružili tudi v Dijaškem domu Izola. Dogodek smo poimenovali Naj raste zeleni razveseli, z njim pa smo želeli približati uporabo divjih užitnih rastlin in zelišč v kulinariki.

Priprave na ta dan so potekale že teden dni prej. Dijaki prostovoljci Ena, Emily, Peter, Aleksander in Olesya so posadili sadike različnih zelišč in divjih užitnih rastlin v lončke. Za degustacijo smo pripravili namaze iz čemaža, bršljanaste grenkuljice, regačice in drobnjaka, pa še veganski velikonočni kruhek z meliso in kandiranim žajbljem, koprivne piškote, zeliščno vodo in sončni koprivni smuti. Da bi bilo bolj poučno, smo dodali še informacije o uporabi ter zdravilnih in kulinaričnih lastnosti rastlin. 

V ponedeljek, 17. 4. smo vse pripravljeno ponudili v pokušino. Dogajanje je pritegnilo marsikaterega dijaki, pa tudi profesorje, snažilke in druge zaposlene na Srednji šoli Izola. Prostovoljca Olesya in Domen sta skrbela za pestro ponudbo, svetovala, nudila informacije, pa tudi spodbujala, saj je šel marsikateri dijak iz cone udobja, ko je zagrizel v zeleni namaz. Če se niso odločili za namaz, pa so pokusili koprivne piškote ali zeliščno vodo in priznali, da ni slabo. Nekateri so izbirali svoj najljubši namaz, drugi so spraševali za recepte, tretji so vzeli sadike čemaža, jagod ali divjega drobnjaka. Bilo je zares pestro, a čas je hitro mineval in pripravljene jedi so začele zmanjkovati. Dogajanje se je umirjalo … Akcija je uspela, saj je bilo zanimanje za zelene divje grižljajčke in sadike nad pričakovanji. Za tiste, ki ste to priložnost zamudili, pa v pokušino pošiljamo slike, da preko njih začutite utrip dogajanja.

Mentorica: Mojca Žnidaršič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost