Zlata jabolka

Veje so se upogibale pod težo zlatih jabolk. Zlatih? Ja. In ne, to ni pomota in tudi pravljica ne. Gre za odlično sadje – kaki, vitaminsko in energijsko bombo, ki z obiljem mineralov dviguje našo odpornost, kar pride še kako prav v tem času.

Trije dijaki dijaškega doma, vsi vključeni v krožek Samooskrbe, so se odzvali vabilu gospoda Franca Premrla iz Seče, naj kar pridejo in si naberejo kakijev. Ker dijake spodbujamo k čim bolj aktivnemu soustvarjanju vsakdana, smo idejo takoj podprli. Vodja doma Denis je poskrbel za prevoz in akcija je stekla. Med nabiranjem nas je gospod Franc podučil o značilnostih tistih plodov, ki so še trdi, a že okusni in sladki. Takoj smo poizkusili in mu pritrdili.

Dijaki so hitro napolnili posode, veseli, da ne obirajo oliv. Trikrat lahko ugibate, zakaj. Zgodba se nadaljuje malo manj pravljično, saj moramo vse kakije narezati in posušiti, kar traja in zahteva potrpežljivost, natančnost ter vztrajnost. Obiskovalci dneva odprtih vrat so prve posušene kakije že pokusili in pohvalili.

Čeprav to ni pravljica, se bomo potrudili, da bo zaključek samooskrbne akcije pravljičen. Slastnih krhljev bo namreč toliko, da se bomo z njimi sladkali celo zimo. Morda pa jih kaj podelimo tudi z vami…

Mentorica: Mojca Žnidaršič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost