Tkanje vezi iz glinene snovi – 15. Dan za spremembo

V Dijaškem domu smo se že drugo leto pridružili prostovoljski akciji v organizaciji Slovenske filantropije, ki letos poteka pod sloganom »Najbolj zlata je prostovoljska lopata«. No, mi smo lopato zamenjali za vedro gline in se odločili, da popestrimo dan starostnikom ter bolnim otrokom.

K sodelovanju smo povabili prof. Ingrid Abram Rupnik, ki izobražuje bodoči kader zdravstvene nege, ki je za akcijo izbrala najboljše prostovoljce, dijake zdravstvene nege – Ano, Nino, Klaro, Nicole in Žana.  Najprej smo se odpravili v Dom upokojencev v Izoli ter s starostniki ustvarili čudovite glinene skledice. Nekatere smo ustvarili s pomočjo kalupa, v druge pa smo odtisnili zelišča. Pri izdelovanju smo pošteno razgibali prste in roke, gnetli, se spomnili, kako smo valjali svaljke za njoke in zraven klepetali, klepetali. S prostovoljci smo obiskali še pediatrični oddelek Bolnice Izola, kjer smo bolnim otrokom ustvarjalno pobarvali dan.

Ob ustvarjanju glinene snovi so se tkale tudi srčne, iskrene in preproste – človeške vezi. Ene vidne, druge nevidne, so se lepo prepletle v iskrice v očeh nas vseh. Bilo je prijetno, prisrčno in poučno.

Iskrena hvaležnost starostnikov in otrok, ki smo jim popestrili dan, je ogrela srca dijakov in polepšala tudi njihov dan. Konec koncev se  šolanje dijakov zdravstvene nege odvija v smeri pomoči človeku, že dolgo pa vemo, da pravo zdravje ni samo fizično, ampak vključuje tudi socialne in emocionalne dejavnike ter psihično počutje. Pa kaj bi govorili, več kot besede, povedo slike. 

Mentorici: učiteljica Ingrid Abram Rupnik in vzgojiteljica Mojca Žnidaršič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost