DOMIJADA 2024

11. 4. 2024  Maribor

“Biti globoko ljubljen ti daje moč,
medtem ko ljubiti globoko nekoga
daje pogum. ”

 Lao Tzu

Tematika letošnje Domijade LJUBEZEN je želela dijake spodbuditi k razmisleku, kako pomembna je ljubezen in kako njeno toplino vsak dan bolj pogrešamo; kako si moramo vzeti čas, da ljubimo in smo ljubljeni, in kako smo lahko hvaležni za vsak nov dan ljubezni.

Dijaki Dijaškega doma Srednje šole Izola so pod mentorstvom vzgojiteljic Andrejke Brajko in Mojce Žnidaršič sodelovali na Domijadi s svojimi izdelki, ki so bili predhodno poslani organizatorju, skupaj z vzgojiteljicami pripravili dobrodelno stojnico, zbrana finančna sredstva pa nakazali na račun dijaškega sklada programa BOTRSTVO v Sloveniji, na sami prireditvi pa so bili skupaj z vzgojiteljico Metko Pikl prisotni na različnih delavnicah in sicer:

Ana Škvarč: DELAVNICA: IZZIV SODELOVANJA MED ČLOVEKOM IN ROBOTOM.

Delavnica je bila zasnovana na skupinskem delu, kjer so se udeleženci učili logičnega razmišljanja in reševanja problemov.

Jure Mahnič: OKROGLA MIZA NA TEMO LJUBEZEN DO SEBE – »SAM SVOJ MOJSTER«.

Kako imeti rad sebe je veščina, ki se jo moramo (na)učiti. Predpogoj, da nas bodo ljudje spoštovali in nas imeli radi je, da imamo v prvi vrsti radi sebe. Z odnosom samega do sebe dajemo svetu ogledalo, kako želimo, da se vede do nas. Kako bomo na primer od partnerja pričakovali, da nas ima rad, nas spoštuje in nam je zvest, če nismo zvesti niti sami sebi. Ljubezen je širok pojem. Je čustvo, ki gradi mostove med ljudmi na eni strani in je vzrok za vojne na drugi. Ljubezen ni zgolj kemična reakcija, ampak veliko več. Mladim daje krila, starejše pomladi in jim osmisli življenja na najlepši možen način. Da zmoremo ljubiti drugega, moramo v prvi vrsti imeti radi sebe. Spoštovanje, iskrenost, sprejemanje. Drugih in sebe. Krepitev lastne vrednosti je kot rastlina; če lepo skrbimo za njo, bo zrasla in zacvetela v čudovito in močno biljko.

Chistianova Olha, Fojs Neja, Krivec Lucija, Luvin Manca, Tia Slapšak, Bagi Tinkara in Lea Čotar Dubrovič:

DELAVNICA LIČENJA.

Na delavnici ličenja so se dijakinje pogovarjale o pomenu celostne urejenosti, notranje lepote posameznika in individualizirani estetiki mlade ženske, ki je pripravljena sprejeti svoj obraz in telo. Na praktičnem primeru so se naučili, kako z zelo majhno količino ličil ustvariti urejen videz, ki je primeren za vsak dan in v čem se tak videz loči od večerne, glamurozne podobe.

Po koncu delavnic je bila v mariborskem Narodnem domu zaključna prireditev, kjer je organizator pripravil pester kulturni program s podelitvijo medalj, pokalov in priznanj najboljšim športnim ekipam in nagrajencem v likovnem, fotografskem, ustvarjalnem natečaju ter eko pobudi.

V okviru Domijade je potekala tudi DOBRODELNA AKCIJA – ZBIRANJE SREDSTEV ZA DIJAKE, KI LAHKO S POMOČJO BOTRSTVA BIVAJO V DIJAŠKEM DOMU in obiskujejo želen srednješolski program. Skupaj je bilo zbranih 2420 eur.

Dijaki so v Mariboru, pod Pohorjem, preživeli prekrasen dan, se naučili veliko novega, navezali nova poznanstva, predvsem pa uživali v danih trenutkih s svojimi sovrstniki.

Vzgojiteljica: Metka Pikl

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost