Domijada 2024 – Eko pobuda

»Živimo v svetu, kjer je vedno bolj pomembno, da čutimo eno z naravo. Narava je naša mati, ki skrbi, da lahko dihamo, se gibamo in uživamo v njenih brezmejnih lepotah. K njej se lahko zatečemo po odgovore in, ko nam je najtežje, je ona tista, ki nas pomiri, potolaži in nam da vedeti, da se bo vse uredilo. Ko se bomo začeli tega bolj zavedati, bomo prišli do odgovorov, ki jih lahko dobimo le, če prisluhnemo naravi. F. M. Dostojevski je dejal, da je v naravi lepota, od katere, morda, ni nobene koristi v industrijskem sektorju, vendar pa prinaša mir v duši. Človek je v prvi vrsti – otrok narave.« Tako so zapisali letošnji gostitelji Domijade, ki so vse dijaške domove pozvali, naj se pridružijo Eko pobudi in pošljejo slike, na katerih je ta povezanost z naravo vidna.

V Dijaškem domu Izola smo tako vzgojitelji kot dijaki veliki ljubitelji narave. Naravo radi vpletemo v različne dejavnosti in vidike domskega bivanja:

Jeseni smo pripravili degustacijo jedi, pripravljenih iz užitnih divjih rastlin in cvetov.

Sobne rastline krasijo hodnike in dijaške sobe.

Priložnostne dekoracije, s katerimi popestrimo dijaške prostore, so sestavljene iz vej in cvetov, sposojenih v naravi.

Pogled skozi okno dijaškega doma sledi galebom tja v daljavo, uho lahko prisluhne šumenju vetra in morja.

Valentinovo, Gregorjevo in pomlad smo povabili v naš dijaški dom skozi dekoracije na vratih ter tako polepšali notranjost doma.

Našim dijakom, še posebej dijakinje, veliko pomeni urejena, čista in lepa soba, zelenje pa sobam doda življenje, veselje in povezanost z naravo. 

V pokušino vam ponujamo nekaj “zelenih” utrinkov, da tudi vam polepšajo dan, pobožajo srce in narišejo nasmeh na obrazu.

Vzgojiteljica Mojca Žnidaršič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost