Spretnost oblikokovanja gline je lahko sprostitev, zabava ali umetnost

V dijaškem domu že drugo leto deluje keramični krožek, kjer se dijaki seznanijo z različnimi tehnikami oblikovanja gline. Glina je čudovit material, sam proces oblikovanja  pa človeka pritegne, prizemlji, umiri in deluje terapevtsko. Če pri oblikovanju upoštevamo osnovne fizikalne zakonitosti, bo naš trud poplačan z unikatnim izdelkom. Vsakemu hitenju, raztresenosti, površnosti ali neučakanosti pa bo sledilo razočaranje. Še dobro, da je nepečeno glino možno reciklirati in ponovno uporabiti, s tem pa dobimo še eno priložnost učenja na napakah, možnost rasti in napredka…

Pot do izdelka je daljši proces, faze dela pa si sledijo v točno določenem zaporedju: načrtovanje izdelka, priprava materiala, oblikovanje, sušenje, retuširanje, biskvitno pečenje, dekoriranje, patiniranje in/ali glaziranje ter ponovna peka na skoraj 1000*C. V katerikoli od naštetih faz lahko pride do deformacije izdelka, ki dosledno pokaže, kje smo naredili napako.

Pravijo, da se na napakah največ naučimo, kar velja tudi za oblikovanje gline. Včasih ravno napaka doda izdelku nekaj posebnega, osebnega, neponovljivega in zato dragocenega…

V letošnjem letu so dijaki oblikovali keramične mozaike, preproste skodelice, pečatnike, sklede in posode. Nekatere so preživele, oživele in nas razveselile, druge pač ne. Prav poseben izziv in prijetno pričakovanje pa je pri dijakih vzbudila delavnica oblikovanja gline na lončarskem vretenu, ki smo jo izpeljali konec aprila.

Delo na vretenu na poseben način pritegne in potegne v »tukaj in zdaj«. Lahko nas začara, da kar ne bi odnehal, saj se zdi, da glina skozi vrtenje na vretenu magično spreminja obliko in se odzove na vsak gib roke. Vsakemu, ki to opazuje, se zdi izdelava lahkotna in preprosta, v resnici pa ni čisto tako. Če dela ne zaključimo v pravem trenutku, se bo to zgodilo samo, skozi deformacijo oblike. Odločitev, kdaj je izdelek končan, je umetnost in hkrati obrt, ki jo obvladamo s kilometri predanega dela.

Nekaj izdelkov, narejenih v  tem šolskem letu smo postavili na razstavo, ki je potekala v sklopu prireditve, s katero smo obeležili zaključek energetske sanacije stavbe SŠ Izole. Razstavljene Izdelke so izdelale dijakinje dijaškega doma: Ena Perić, Lea Laković, Emily Alessio Kocmanić, Taja Rot, Tia Slapšak, Anteja Rovtar, Olja Zrnec, Lara Benigar, Klara Erznožnik, Klara Pečaver.

Lepo vabljeni v fotogalerijo na ogled utrinkov z lončarske delavnice in razstave ob zaključku energetske sanacije SŠ Izola.

Vzgojiteljica: Mojca Žnidaršič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost